top of page

Rozhovor: Poznejte Aro a Ace identitu

autorství: redakce

 

Když náš spolek v dubnu pořádal v Brně seminář na téma Poznejte asexualitu a aromantismus, příjemně nás překvapil zájem a velké množství otázek, které se na něm objevilo. A protože nejlepší způsob, jak nějakou identitu poznat, je zeptat se člověka, který tuto zkušenost žije, přinášíme vám teď rozhovor s naší editorkou Zuzanou Semlerovou, která na tyto otázky ochotně odpovídala.





Začneme zlehka, ty se identifikuješ jako aromantička a asexuálka, co to tedy pro tebe konkrétně znamená?

Pro mě to znamená, že necítím sexuální přitažlivost, navíc se identifikuji jako sex-repulsed asexuálka, takže mě sex vlastně dost odpuzuje. Zároveň si ale nemyslím, že by sex jako takový bylo něco špatného nebo hnusného, jen toho zkrátka nechci být součástí a v životě mi nijak nechybí. S aromantismem je to o něco složitější. Necítím totiž romantickou přitažlivost. Ale zkuste se někoho zeptat, co je romantická přitažlivost. Nikdo vám to nevysvětlí, takže co to vlastně necítím? Já si to představuju jako taková ta klasická romantická gesta z filmu; večeře při svíčkách, kytice růží, oslava svatého Valentýna... a to je něco, co je mi úplně jedno, nijak mě to neodpuzuje, ale taky to nevyhledávám a v životě mi to nijak nechybí. Pro někoho ta romantická přitažlivost může vypadat i tak, že s tím člověkem chce neustále být, chce ho poznat, trávit s ním čas a tak. To je třeba něco, co já taky cítím, ale řadím si to spíš k té platonické přitažlivosti, protože pro mě to nemá ten romantický podtext, já tohle cítím ke všem svým blízkým kamarádům.


A kdy přišlo to uvědomění: „Já se vymykám?“ Byly tam nějaké významné momenty?

Pro mě to největší uvědomění přišlo až ve chvíli, když jsem objevila asexualitu, a ještě později aromantismus. Protože jsem najednou zjistila, že to, co já, zažívá i někdo jiný, a dokonce je možné to pojmenovat. Ale takhle zpětně si dokážu uvědomit i dřívější momenty – třeba taková ta známá hra fuck, marry, kill... jako nikdy jsem nechápala podle čeho bych si měla vybrat celebritu, se kterou bych chtěla mít sex. Ani proč bych vlastně ten sex měla chtít. Nebo třeba když jdete ve skupině a konverzace se stočí k tomu, kdo z celebrit nebo kolemjdoucích má hezkej zadek, kdo by „za to stál“... vždycky jsem si myslela, že to lidi při takových konverzacích přehání, že přece není možné, aby lidi napadlo „jo, s tím člověk bych chtěl*a mít sex“, když ho jen vidí na ulici... nehledě na to, že jsem se při takových konverzacích vždycky neskutečně nudila, protože mi na tom nepřišlo nic zajímavého.


Zmiňovala jsi platonickou přitažlivost, jaký význam tedy mají pro aromantiky platonické, kamarádské vztahy?

Obrovský, alespoň pro mě. Kamarádské vztahy jsou hrozně důležité, aby si člověk mohl naplňovat své sociální potřeby, potřebu někam patřit, být si s někým blízký, moct se někomu svěřit, s někým mít něco společného a trávit spolu čas. A myslím, že je to ještě důležitější, pokud člověk nemá partnerstvo, protože v tu chvíli mohou ty platonické kamarádské vztahy být úplně nejvíc. Společnost má tendenci vztahy seřazovat hierarchicky, kdy na první místo dává partnerstvo, pokud tam ale není, tak se na první příčku často dostává právě kamarádstvo.


A jak tedy můžeme podpořit naše aro a/nebo ace kamarádstvo?

Pokud jsou pro vás důležití, dejte jim to najevo, zapojte je do konverzace a zjišťujte informace. Každý svou identitu prožívá individuálně, někomu může vadit něco, s čím jsou druzí úplně v pohodě. Je proto fajn, si o aro a/nebo ace identitách zjistit něco předem, ale pokud je vaše kamarádstvo ochotno sdílet, ptejte se, jak své identity prožívají a jak je můžete podpořit. Pro mě osobně má třeba velkou váhu to, když u druhých vidím zájem, že mě a mou identitu opravdu chtějí pochopit a že na ní nezapomenou, jakmile o ní přímo nemluvíme, takže se spolu se mnou nebudou pouštět do konverzací o tom, která celebrita má nejhezčí zadek a kdo by „za to stál“. Velkou váhu ale mají i úplně malé věci, když mi někdo pošle nějaký vtip s aro a/nebo ace tématikou, nebo mi popřeje hezký mezinárodní den asexuality, protože v tu chvíli je vidět, že o mě ví a že na mě myslí.


Když se na chvíli vrátíme ke vztahům, tak jestli to chápu dobře, aro a/nebo ace lidé, také mohou mít partnerstvo. Na základě jakého pocitu nebo nároku si pak to partnerstvo volí?

Tohle rozhodnutí bude asi hodně individuální. Někdo třeba cítí jiné typy přitažlivosti, podle kterých si pak partnerstvo vybírá. Někdo v partnerství hledá hlavně blízkou osobu, na kterou se bude moct spolehnout, se kterou bude moct svůj život sdílet a dělat společná rozhodnutí. A někdo může chtít partnerstvo proto, že žít single život je prostě ekonomicky náročné... jakože utáhnout i malou garsonku z jediného platu, nebo vařit a nakupovat pro jednoho člověka, když jsou v obchodech slevy hlavně na multipacky a větší balení... ono to vyjde dost draho. No, a někdy to může být všechno dohromady. Já se sice v allo-lidech moc nevyznám, ale myslím si, že si také partnerstvo nevybírají jen podle toho, že je sexuálně přitahuje.


Jak se pak dá v partnerství skloubit kombinace hypersexualita/asexualita nebo vysoká romantičnost/aromantičnost?

Sama nemám zkušenost s partnerstvím, kde by se objevila taková kombinace, tak nemám úplně pocit, že bych v tomhle ohledu mohla dávat nějaké tipy a rady. Jako v každém vztahu je ale podle mě klíčová komunikace, ujasnit si, jaké potřeby a hranice v partnerství každý má, a jestli a jak je možné je skloubit.


Jsou vlastně asexualita a aromantismus považovány za složku LGBTQ+?

Podle mě ano, koneckonců v tom delším akronymu LGBTQIA+, se to A nachází. A prožívání a zkušenosti aro a/nebo ace lidí se od zbytku společnosti, a tím myslím allo, hetero a cis lidi, liší. Aro a/nebo ace lidé mohou být terčem diskriminace, předsudků, homofobie, afobie a podobně stejně jako jiní LGBTQ+ lidé. Nutno ale podotknout, že ne každý, kdo je aro a/nebo ace chce sám sebe za součást LGBTQ+ považovat, i to je v pořádku, každý se může rozhodnout podle sebe, jak nad svou identitou bude přemýšlet.


Ty už jsi mi na to vlastně částečně odpověděla, ale může tedy být za queer považována třeba hetero aro žena, kterou muži přitahují jen sexuálně?

Podle mě ano, protože aro lidi patří mezi LGBTQ+ lidi, ať už je sexuálně přitahuje kdokoliv, a pokud by se hetero aro žena identifikovala se širší LGBTQ+ skupinou nebo s labelem queer, neměli bychom ji vyřazovat. Právě gatekeeping aro a/nebo ace lidí je v současné době v LGBTQ+ skupinách problém a může mít negativní dopad na duševní zdraví aro a/nebo ace lidí, protože jim tím může znemožňovat prožívat pocit sounáležitosti a sociální podpory.


Comments


bottom of page