top of page

Pohlaví vs. gender

Aktualizováno: 23. 5. 2023

Jaký je mezi tím rozdíl? A není to složitější?


Odborné recenzované publikace

🔓 = studie je volně dostupná

Chcete si přečíst studii, ale nemůžete ji najít? Napište nám a my Vám rádi poradíme!


Popularizační publikace

  • Johnson, J. L., & Repta, R. (2012). Sex and gender. Designing and conducting gender, sex, and health research, 1737.

  • Vaid-Menon, A. (2020). Beyond the gender binary. Penguin.

  • Iantaffi, A., & Barker, M. J. (2017). How to understand your gender: A practical guide for exploring who you are. Jessica Kingsley Publishers.

Mediální články a jiné odkazy

Audiovizuální zdroje


Pohlaví, gender a sexuální orientace jsou vzájemně propojené, avšak samostatné aspekty identity. Binární zobrazení ve společnosti je zavádějící. Pohlaví a sexuální orientace zahrnují biologické pohlaví, genderovou identitu, projevy, romantickou a sexuální přitažlivost, které se ne vždy shodují. Gender je sociální konstrukt s identitou a výrazem. Orientace je různorodá a není vázána na pohlaví nebo gender.


Při úvahách o vytváření genderově inkluzivních škol je často užitečné vzít v úvahu následující vstupní body: Vnitřní, mezilidské, výukové a institucionální.





Ve své prezentaci se Ugla zaměřuje na binární kategorie genderu a pohlaví a na svou osobní zkušenost trans osoby v binární, dvourozměrné společnosti. Podělí se o osobní příběhy spolu s poučnými a radikálními myšlenkami o genderu, pohlaví a sexualitě.




Učíme se, že chromozomy určují biologické pohlaví: XX = žena a XY = muž. Není to však tak jednoznačné. Hank Green je hostem pořadu, ve kterém vysvětlujeme, jak věda dokazuje, že biologické pohlaví je spektrum.


Kommentare


bottom of page