top of page

Diskriminace, předsudky, stereotypy, stigma, hate crime

Aktualizováno: 23. 5. 2023

Jak na queer osoby působí negativní společenské vnímání? Jaký vliv na ně mají nenávistné zážitky?


Odborné recenzované publikace

🔓 = studie je volně dostupná

Chcete si přečíst studii, ale nemůžete ji najít? Napište nám a my Vám rádi poradíme.

Popularizační publikace

  • Výzkum veřejného ochránce práv. (2019). Být LGBT+ v Česku: Zkušenosti LGBT+ lidí s předsudky, diskriminací, obtěžováním a násilím z nenávisti.

  • Worthen, M. G. (2020). Queers, bis, and straight lies: An intersectional examination of LGBTQ stigma. Routledge.

  • Hartmann-Tews, I. (2023). Sport, Identity and Inclusion in Europe: The Experiences of LGBTQ People in Sport. Taylor & Francis.

  • Colgan, F., & Rumens, N. (Eds.). (2014). Sexual orientation at work: Contemporary issues and perspectives. Routledge.

  • Notaro, S. R. (2019). Marginality and global LGBT communities: conflicts, civil rights and controversy. Springer Nature.

Mediální články a jiné odkazy

Audiovizuální zdroje


Lady Gaga to řekla. Řekl to i papež. Ale opravdu se lidé rodí jako gayové? Lisa Diamondová, profesorka psychologie a genderových studií, rozebírá argument "narodil se tak" a ukazuje, proč nepřispívá k rovnosti LGBT.



Vnímání je všechno. Ovlivňuje náš obraz na veřejnosti i naše osobní vztahy. Otevřenost ohledně vlastní orientace je riziko, které se však může vyplatit, pokud budete žít plně autentický život. Zviditelnění může rozbít stereotypy, odstranit stud a tajnůstkářství a vytvořit přístupnou, realistickou reprezentaci a vzory.

Více než polovina leseb, gayů, bisexuálů, transgenderových a queer Američanů uvádí, že zažili násilí, výhrůžky nebo obtěžování kvůli své sexualitě nebo genderové identitě. Téměř každý pátý LGBTQ člověk se vyhýbá vyhledání lékařské péče ze strachu z diskriminace. Na tomto harvardském fóru se odborníci na zdraví LGBTQ zabývali zdravotními rozdíly a diskriminací, které mají dopad na komunitu LGBTQ.

JenniChangová a Lisa Dazolsová měly jako pár v San Francisku poměrně snadný život podle svých představ. Jaký byl ale život lidí, kteří stále nemají základní práva, mimo bublinu Bay Area? Vydaly se na cestu kolem světa a hledaly LGBT lidi, kteří ve světě dělají něco výjimečného.

Navzdory všeobecnému přesvědčení má věda obrovskou moc lidem pomáhat. V tomto rozhovoru Marina Gorsuchová vysvětluje své experimenty s diskriminací v očekávání zaměstnání a pracovních výsledcích a vysvětluje, proč by studenti měli brát ekonomii jako mnohem víc než jen cestu k vyššímu platu.

Když lidé vstupují do ordinace lékaře, musí zaškrtávat políčka. Kimberly nemluví o malých škatulkách, do kterých se řadíme na základě svých individuálních vlastností, ale o doslovných kolonkách ve formuláři pacienta. Pohlaví, orientace, rodinný stav. Pro většinu lidí je papírování papírová práce, ale Kimberly vás provede věcmi z pohledu člověka, který se identifikuje s komunitou LGBTQ+.

Léčba HIV se za posledních třicet let výrazně posunula - proč se spolu s ní neposunulo i naše vnímání lidí s touto nemocí? Poté, co mu byl diagnostikován virus HIV, se Arik Hartmann rozhodl žít transparentně a otevřeně hovořit o svém stavu ve snaze vzdělávat lidi. V tomto upřímném, osobním rozhovoru se s námi podělí o to, jaké to je žít s HIV - a vyzývá nás, abychom se zbavili mylných představ o této nemoci.

Přestože v Jihoafrické republice existuje jedno z nejprogresivnějších právních prostředí pro lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby (LGBT), mnoho LGBT Jihoafričanů se setkává s překážkami v ekonomickém začlenění na základě své rasy, sexuální orientace a/nebo genderové identity a projevu. Připojte se k diskusi o hlavních bodech nové, průlomové zprávy Ekonomické náklady LGBT stigmatizace a diskriminace v Jihoafrické republice.

V tomto webináři Dr. Meyer popsal základy přístupu ke studiu zdravotních nerovností LGBT menšin a diskutoval o výzvách a kritice této teorie. Dr. Meyer popíše dvě nové studie (Generations a TransPop), které využívají inovativní metodiku k zachycení reprezentativního vzorku americké LGBT populace pro hodnocení stresu, odolnosti a zdraví.

Ken Kidd, LGBTQ aktivista a ředitel speciálních projektů na Newyorské univerzitě, vypráví svůj příběh o tom, jak přežil brutální zločin z nenávisti v New Yorku. Kenova odolnost ho přiměla k aktivizaci; zapojil se do vůbec prvního pochodu Pride a protestů ve Stonewallu, stal se členem skupiny pro občanská práva LGBTQ lidí ACT UP a nedávno se zasadil o vyvěšení první trvalé vlajky Pride na federální půdě v Greenwich Village.

Dr. Marzettiová se ve své prezentaci zabývá výsledky svého výzkumu, jehož cílem bylo lépe porozumět sebevražedným myšlenkám a pokusům mladých leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT+) ve Skotsku. Členové komunity LGBT+ jsou ve srovnání se svými vrstevníky vystaveni neúměrně vysokému riziku sebevraždy. Její výzkum se zabývá překážkami v přístupu k podpoře a také tím, co je potřeba.

Hostující přednáška na téma cissexismus a genderová spravedlnost pro Portlandskou univerzitu.

Comments


bottom of page